Kdy zlevní nemovitosti?

11. 07. 2018 17:29:12
Kdy přijde ochlazení trhu a propad cen? Vyplatí se nemovitosti ještě vůbec kupovat nebo je lepší chvíli počkat a „ono to prostě spadne dolů“?

Snad každý zaznamenal, že v posledních letech šly ceny nemovitostí rapidně vzhůru. Ještě nedávno Česká republika dokonce vedla v tabulkách nejrychleji rostoucích cen nemovitostí v celé Evropské unii.

Nabízí se tedy otázka, zda a kdy přijde ochlazení trhu a propad cen. Vyplatí se nemovitosti ještě vůbec kupovat nebo je lepší chvíli počkat a „ono to prostě spadne dolů“.

Pojďme se na to podívat z druhé strany – co hnalo a žene ceny vzhůru. Důvodů je samozřejmě celá dlouhá řada- ale jaké jsou ty nejvýraznější?

Nízké úrokové sazby a vysoká dostupnost hypoték – jistě jeden z velmi výrazných faktorů, které ovlivnily růst cen nemovitostí. Díky příznivým podmínkám hypoték si nemovitost mohlo dovolit mnohem více lidí. V kombinaci s rostoucí ekonomikou a finanční jistotou vzniklo téměř dokonalé prostředí pro nákup vlastního či investičního bydlení. Nicméně jak leckdo ví, tak Česká národní banka dlouhodobě usiluje a zpřísnění hypoték a od 1. října dojde k dalšímu výraznému omezení, které může ovlivnit až 20% současných žadatelů o hypotéku. Dá se tedy očekávat, že tento faktor částečně ztratí na významu.

Možnost zajímavé investice – v době kdy spořící účty nabízí úrok 0,2% je zhodnocení kolem 5%, které nabízí nemovitosti i mimo překotné období posledních let, velmi zajímavou alternativou klasických bankovních produktů. A tady se opět dostává ke slovu současná dobrá ekonomická situace, díky které mají lidé více peněz a snaží se je tedy výhodně rozmnožit. Výhledy v tomto směru jsou velmi pozitivní – žádná ekonomická krize není na obzoru a investic do nemovitostí bude pravděpodobně přibývat.

Problematická výstavba nových bytů (a domů) – zejména v Praze a jiných velkých městech si developeři stěžují na velmi zdlouhavé a komplikované povolovací procesy, což má za následek, že se staví mnohem méně bytů, než by bylo potřeba. Dle odhadů by Praha potřebovala o třetinu až polovinu více bytů než kolik se jich aktuálně staví. Výsledkem je, že o byty v novostavbách je enormní zájem a vzniká jakýsi „stavební bytový dluh“. Bohužel změny stavebního zákona a dalších souvisejících předpisů nejsou na obzoru a tak bude tento stav ovlivňovat ceny nemovitostí směrem vzhůru i do budoucna.

EET , kontrolní hlášení atd. - jakkoliv se to může zdát nelogické, tak zavedení větší daňové kontroly vede k většímu nakupování nemovitostí prostřednictvím právnických osob. Zatímco dříve řada firem a podnikatelů různě obcházela daňové povinnosti, tak po zavedení nových kontrolních mechanismů je to pro ně podstatně těžší ne-li nemožné. Firmy tak často musí vykazovat vyšší příjmy a stojí tak před rozhodnutím, jestli ze zisku zaplatí daň, nebo třeba koupí nemovitost. Ani zde nelze očekávat do budoucna nějakou výraznější změnu.

Pokud se tedy podíváme na hlavní příčiny růstu cen nemovitostí, tak zjistíme, že řada z nich bude trvat i po zavedení zpřísňujících opatření pro poskytování hypoték. Jistěže dojde k částečnému poklesu počtu potenciálních zájemců o nemovitosti, ale pokles téměř jistě nebude dostatečně veliký na to, aby zásadně změnil současnou situaci, kdy poptávka výrazně převyšuje nabídku. V budoucnu nás tedy v podstatě jistě čeká zpomalení růstu cen nemovitostí (které koneckonců již začalo), ale v dohledném období se jistě nedají očekávat žádné velké cenové propady. Odkládání nákupu nemovitosti na období nižších cen, se tak může stát čekáním na Godota.

Autor: Radek Procyk | středa 11.7.2018 17:29 | karma článku: 12.72 | přečteno: 1208x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ekonomika

Tomáš Flaška

Někdo tady lže

Prezident Pavel svolal schůzku opozice a koalice ohledně důchodové reformy. Záslužný čin. Nepamatuji, že by některý z jeho dvou předchůdců zkusil něco podobného. A o tom má prezidentská funkce být.

29.3.2024 v 9:13 | Karma článku: 24.75 | Přečteno: 451 | Diskuse

Ladislav Jílek

Něco k huti Liberty

My starší ji známe pod jménem Nová huť Klementa Gottwalda. Ti ještě starší ji znali pod jménem Jižní závod, který jí dali Němci, kteří ji začali stavět během 2SV.

25.3.2024 v 16:35 | Karma článku: 22.66 | Přečteno: 599 | Diskuse

Milan Smutný

Nesnesitelně drahá láce solárních a větrných zdrojů

Daňoví poplatníci v Německu se vztekají: v rozporu s vládní ideologií zjišťují, že zelená tranzice levnými zdroji ze slunce a větru se nejen nekoná, ale devastuje ekonomiku, soukromé i veřejné rozpočty a vede k politickému chaosu.

25.3.2024 v 11:31 | Karma článku: 35.83 | Přečteno: 913 | Diskuse

Markéta Šichtařová

Co se to děje s úroky?!

Už tento týden bude znovu Česká národní banka rozhodovat o nastavení jejích úrokových sazeb. A ekonomové ve svých reportech skoro o ničem jiném nemluví.

20.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 35.00 | Přečteno: 1593 | Diskuse

Karel Trčálek

Čelíme statistickému zkreslení paní Šichtařové!!!

Počet lidí, kteří jsou přesvědčení, že je paní Šichtařová ekonomka, v roce 2023 stoupl o 173 000 na 4,224 milionu lidí. Vyplývá to ze statistik paní Šichtařové...

18.3.2024 v 8:43 | Karma článku: 19.36 | Přečteno: 498 | Diskuse
Počet článků 2 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 944

Od roku 2008 se pohybuji ve světě financí a nemovitostí. Původně jsem pracoval v jedné stavební spořitelně, od roku 2012 pak řídím vlastní firmu zaměřenou na investice do nemovitostí a hypotéky. Hledám způsoby, jak běžnému člověku umožnit nákupy a provoz investičních nemovitostí se zajímavým ziskem bez toho, že by musel mít miliony na účtu.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...